Filmavond voor jongeren en ouderen in de Eehof 12 januari 2025

Aanvang: 19.30 uur

Entree    :   3 euro

Deze documentaire stemt tot nadenken en nodigt uit om met elkaar in gesprek te gaan over de gevolgen van onafhankelijkheid voor jou als persoon. Zowel positief als negatief. En welk ideaal wil jij daarin zelf uitdragen naar je kinderen, je naasten? Hoe zou volgens jou de ideale maatschappij eruit moeten zien?

In de Zweedse documentaire The Swedish Theory of Love zien we dat Zweden zich nog steeds aan een manifest houdt dat in 1972 het levenslicht zag: The Family of the Future. (familie van de toekomst) Dat manifest gaat uit van totale onafhankelijkheid van elkaar.

En gaat uit van één maatschappelijk ideaal: alleen wanneer mensen fundamenteel onafhankelijk zijn van elkaar, zijn authentieke relaties mogelijk. Vandaag de dag zijn er echter steeds meer twijfels over dat uitgangspunt. Want zonder dat je elkaar nodig hebt, is sociaal contact ook niet nodig. Die gevolgen blijven dan ook niet uit.

Eigenlijk laat The Swedish Theory of Love de keerzijde van de medaille zien wat er gebeurt als je iedereen onafhankelijk van elkaar maakt. Veel mensen zijn eenzaam, want ze zijn toch niet afhankelijk van elkaar. Eigenlijk is het wel een mooie gedachte, dat je niet afhankelijk bent van iemand, maar de wereld zit simpelweg niet zo in elkaar. We hebben elkaar nodig. We zien de verschillende verhalen van personen die met dit systeem te maken hebben. De positieve kanten, maar ook de negatieve kanten.

Jonathan Sacks, een Britse rabbijn zou hoofdschuddend hebben gekeken naar deze docu. In zijn boek Een gebroken wereld heel maken, beschrijft Sacks juist andere kernwaarden.